Fire karrieretyper

 

Fire Karrieretyper

Fire karrieretyper

 

Hvis vi betragter karrieren som et ”meeting-point” bliver det den proces, der opstår i mødet, der bliver interessant at kunne få hånd om og være med til at styre i forhold til egen udvikling.


Men for at du kan udvikle dig, må du have et mål. I dette tilfælde består det overordnede mål af, hvilke træk ved karriereudviklingen, der skal være med til at forme netop din karriere.


Fx kan du betragte karriere som valget af en profession, hvor du bliver ekspert på et område eller du kan betragte det som en lineær karriere – en stige, du skal klatre opad.


Du kan også have fokus på personlig udvikling, så din karriere bliver en spiral, hvor du udvider din viden til stadighed og endelig kan du have en periodisk karriere, der har fokus på frihed og fornyelse.


Ved første blik lægger karrieremodellen[1] op til, at du kan vælge en af de fire karrieretyper, og så vælge dig et arbejdsliv, der passer med dit valg.

I praksis vil der være praktiske omstændigheder, der spiller ind, så der bliver tale om, at flere typer af karriere fletter sig sammen, men som udgangspunkt er beskrivelserne af de fire karrieretyper således:


[1] Karrieremodellen blev udviklet i USA i 1970'erne og 80'erne af Professor Michael J Driver og Dr. Kenneth R. Brosseau ved University of Southern California. Senere videreudviklet og tilpasset europæiske forhold af bl.a. Rikard Larsson og Katarina Kling ved Lunds Universitet og Malmö Högshola.

 


Karrieretype

Beskrivelse

Ekspert

Vil specialisere sig og har fokus på fordybelse

Lineær

Planlægger karriere og vil opad i organisationen

Spiral

Skifter til beslægtede områder for at udvide sin viden

Periodisk

Skifter hyppigt for at opnå fornyelse og frihed